ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «Η ΙΟΝΙΚΗ Α.Ε.» (Athens Hilton)

Η ανέγερση του ξενοδοχείου ATHENS HILTON ξεκίνησε το 1957 από την εταιρεία Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Πεζά σε ένα οικόπεδο εκτάσεως 17.011 τετραγωνικά μέτρα. Το 1960 η εταιρεία Πεζά απειλήθηκε με οικονομική κατάρρευση.

Ο Αρχιτεκτων Βουρέκας

Το 1960 ο όμιλος της Εμπορικής Τραπέζης ανέλαβε την ανέγερση του ξενοδοχείου «Athens Hilton» και για το σκοπό αυτό η Ι.Λ.Τ.Ε. αγόρασε τις μετοχές της Α.Ε. «Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Πεζά» που μετονομάσθηκε σε Α.Ε. «Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Η ΙΟΝΙΚΗ» Θυγατρική εταιρεία του Ομίλου της Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος

Η νέα εταιρεία κατόρθωσε να αναγείρει, να αποπερατώσει και εξοπλίσει το «Athens Hilton» μέσα σε τρία χρόνια και να το παραδώσει προς λειτουργία τον Μάρτιο του 1963. Στις 20 Απριλίου έγιναν τα επίσημα εγκαίνια με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις. Κόστισε περίπου 17.000.000$. Απασχολεί πάνω από 800 άτομα.

 
Το ξενοδοχείο αποτέλεσε σταθμό για τον ελληνικό τουρισμό. Με δυναμικότητα χιλίων περίπου κλινών, αίθουσες δεξιώσεων και συνεδρίων για δύο χιλιάδες άτομα, εστιατόρια, μπαρ, πισίνα, νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, καταστήματα κ.λ.π. και έχοντας όλα τα σύγχρονα, για την εποχή του, για την λειτουργία ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, διοικούμενου από παγκοσμίου φήμης εταιρεία με μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων σε ολόκληρο τον κόσμο. Προσέλκυσε τουρισμό υψηλής οικονομικής στάθμης με ανάλογη σημαντική εισροή συναλλάγματος.

Λόγω της ασύμφορης οικονομικής σύμβασης Πεζά και HILTON για την μίσθωση του ξενοδοχείου έγιναν δικαστικοί αγώνες και διαιτησίες που διήρκησαν επτά χρόνια και το 1973 κατορθώθηκε να μειωθεί η συμμετοχή της HILTON στα κέρδη από 3/4  σε 2/3  φτάνοντας τα 17.000.000$.

Για την ανέγερση του ξενοδοχείου, την διακόσμησή του και τον εξοπλισμό του εργάστηκαν οι καλύτεροι ελληνικοί και ξένοι τεχνικοί οίκοι, υπό το συντονισμό της διεθνούς φήμης γερμανική τεχνική εταιρεία HOCHTIEF. Αποτέλεσε το ωραιότερο καλλιμάρμαρο ξενοδοχείο της αλυσίδας HILTON όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο Πρόεδρος της HILTON κ. Conrad Hilton. Ο διάκοσμος της πρόσοψης του ξενοδοχείου είναι του Ι. Μόραλη

Μακέτα του διάκοσμου της πρόσοψης του Ξενοδοχείου (ανήκει στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος)


Με ενέργειες του Στρατή Ανδρεάδη, Προέδρου του Ομίλου της Εμπορικής Τραπέζης, βελτιώθηκαν οι οικονομικοί όροι δανειοδότησης του ξενοδοχείου και από 600 εκατομμύρια δραχμές (τόκοι και κεφάλαιο) έγιναν 365 εκατομμύρια περίπου. Αύξησε το μετοχικό κεφάλαιο φτάνοντας το στα 3.000.000$ διαιρούμενο τότε σε 10.000 μετοχές των 300$ η κάθε μία με μόνο μέτοχο την Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα Ελλάδος. Την περίοδο 1963-1975 η εισροή συναλλάγματος στην χώρα ήταν άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων.














Βιβλιογραφία:
Ο όμιλος επιχειρήσεων Στρατή Ανδρεάδη «Χθες  σημερα  αυριο» Αθήνα 1986

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου