ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ



Η τράπεζα Επενδύσεων ήταν πρώτη που ιδρύθηκε στη Ελλάδα το 1963 και μετέπειτα
ακολούθησε η ίδρυση της ΕΤΕΒΑ από τη Εθνική Τράπεζα.  Στην μετοχική σύνθεση του κεφαλαίου της Τράπεζας Επενδύσεων μετείχαν το 1975 (όπου η τράπεζα «πέρασε» στο ελληνικό δημόσιο) η Εμπορική Τράπεζα, η ΙΛΤΕ και οι ελεγχόμενες από αυτές ασφαλιστικές εταιρείες κατά 60,9%. Η Bank of America κατά 20%, η Barclays Bank κατά 10% και άλλες οκτώ ξένες τράπεζες κατά 9,1%.  Μέχρι τον Νοέμβριο 1975 η τράπεζα Επενδύσεων είχε χορηγήσει 4.700.000.000,. δρχ. σε 600 επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων χορηγήθηκε σε επαρχιακές βιομηχανικές μονάδες, η δε πολιτική της επέβλεπε πάντοτε στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Εκτός από την χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων, η τράπεζα Επενδύσεων ανέλαβε ενεργό ρόλο και στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και ξένης τεχνολογίας, σε ορισμένες δε περιπτώσεις συμμετείχε και στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων, οι οποίες δημιουργήθηκαν με ξένα κεφάλαια, εισάγοντας στην Ελλάδα την έννοια των Joint Ventures.  Οι επιχειρήσεις αυτές στις οποίες συμμετείχε η Τράπεζα Επενδύσεων είναι η Landis and Gyr (όργανα ακριβείας), η Marriot (τροφοδοσία διεθνών αεροπορικών εταιρειών), η Ideal Standard (πυρίμαχα), η Ελληνική Βιομηχανία Ειδών Διατροφής (συσκευασία γεωργικών προϊόντων στην οποία συμμετείχε η μεγαλύτερη διεθνώς εταιρεία ειδών διατροφής Del Monte και η Διεθνής τράπεζα) και η Ελληνική Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
Η Τράπεζα Επενδύσεων πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς με την εγγύηση καλύψεων νέων μετοχικών εκδόσεων (Underwriting) και εισαγωγής νέων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο  (Ράδιο Αθήνα, Βομβυκρύλ, Πριμόλια κ.α.).
Το φιλόδοξο πρόγραμμα της τραπέζης Επενδύσεων στους τομείς του Underwriting και της εισαγωγή νέων εταιρειών στο χρηματιστήριο ανεστάλη μετά την 5η Δεκεμβρίου 1975 που ο Όμιλος της Εμπορικής Τραπέζης περιήλθε «βιαίως» στο Ελληνικό Δημόσιο. Ανεστάλησαν επίσης οι διαπραγματεύσεις με ξένες τράπεζες για την σύναψη δανείου σε ευρωδολάρια και την δημιουργία της πρώτης εταιρείας Leasing στην Ελλάδα, ένας θεσμός που τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια ήταν άγνωστος στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου