ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ, ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ - ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ



Οι παιδικές κατασκηνώσεις το «Χαρούμενο Χωριό» βρίσκονται στους πρόποδες της Πάρνηθας, στη Βαρυμπόμπη, σε μία πευκόφυτη περιοχή. Η κατασκήνωση όπως και ο Παιδικός Σταθμός, πέρασε από διάφορες αλλαγές μέχρι να φτάσει στη σημερινή της μορφή, τόσο αρχιτεκτονικά όσο και διοικητικά. Αρχικά τα παιδιά φιλοξενούνταν σε σκηνές.


Η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος στη Βαρυμπόμπη λειτούργησε με σκηνές το καλοκαίρι του 1950. Κατασκήνωση σαν στρατώνας. Στρατιωτικές σκηνές στημένες από τους εργάτες Γραμμής των ΕΗΣ, τα πεύκα ασβεστωμένα. Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα της Ειρήνης (Ρένας) Ζολώτα - Τζιρά και του Λάμπη Μυριβήλη (γιος του μεγάλου Λογοτέχνη Στρατή Μυριβήλη). Πρώτοι Ομαδάρχες – υπεύθυνοι της κατασκήνωσης ήταν ο Λάκης Κουρετζής (γνωστός και ως Μπαλού), Βασίλης Γολεμάτης, Σήφης Τριποδάκης, Γιάννης Αργύρης, Μάγδα Κουρετζή-Αντωνοπούλου (αδελφή του Μπαλού).




Τα πρόσωπα που καθόρισαν τη λειτουργία και την παιδαγωγική κατεύθυνση της κατασκήνωσης επί πολλά καλοκαίρια ήταν η Ειρήνη Ζολώτα –Τζιρά («θεία Ρένα» την έλεγαν τα παιδιά), ο Λάκης Κουρετζής (Μπαλού) (Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνιδρυτής και Δ/ντής Σπουδών του Θεάτρου Ημέρας μαζί με την Ανδρομάχη Μοντζολή) και ο Ηλίας Πίτσικας (σήμερα Αρχηγός της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Φίλοι του Χαρούμενου Χωριού").




Ειρήνη Τζιρά
Βασικό μέλημα των υπευθύνων τότε, παράλληλα με την ψυχαγωγία των παιδιών, ήταν η καλή διατροφή και η υγιεινή διαβίωση στην οποία συνέβαλε ο καθαρός αέρας της εξοχής. Το 1950, με τη δημιουργία των πρώτων εγκαταστάσεων από την τότε Εταιρία Ε.Η.Σ. (σήμερα ΣΤΑ.ΣΥ.), ξεκίνησε η πρώτη επίσημη λειτουργία της κατασκήνωσης. Ο Στρατής Ανδρεάδης, αποφάσισε να δαπανήσει κεφάλαια, να ανοικοδομήσει το κτίριο που υπάρχει ακόμα στην Βαρυμπόμπη (Αρχιτέκτων Εμμαν. Βουρέκας). Το κτίριο προοριζόταν αρχικά να λειτουργεί και το χειμώνα ως πρεβαντόριο για τα παιδιά που έπασχαν από αδενοπάθεια. Είχαν σχεδιαστεί επίσης ν’ αναγερθούν στον χώρο των Ε.Η.Σ 4 περίπτερα για την φιλοξενία παιδιών το καλοκαίρι.
1963



Λίγο αργότερα όταν ο Ανδρεάδης ήταν πλέον κυρίαρχος στον όμιλο της Εμπορικής Τραπέζης αγόρασε την έκταση παραπλεύρως εκείνης των ΕΗΣ και έχτισε εκεί ένα πανομοιότυπο κτίριο, μικρότερης κλίμακας, με Αρχιτέκτονα τον τότε Καθηγητή του Πολυτεχνείου, Κώστα Κιτσίκη, για να φιλοξενήσει παιδιά όπου οι γονείς τους εργάζονταν στις διάφορες υπηρεσίες του Ομίλου Εμπορικής Τραπέζης. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε διώροφη οικοδομή που δεν έγινε ποτέ.



Αργότερα φτιάχτηκαν τα μαγειρεία και τελικά σε ένα «υπόδειγμα» αρχιτεκτονικής κατασκευάστηκαν τα δύο κεντρικά κτίρια ΗΣΑΠ - ΕΤΕ (Εμπορική Τράπεζα). Το κτίριο των ΗΣΑΠ είναι χωρητικότητας 85 παιδιών και 15 ομαδαρχών. Η συγκεκριμένη κατασκήνωση έχει την ιδιομορφία αλλά και την πρωτοτυπία να συνδιοικείται όλα σχεδόν τα χρόνια από δύο Φορείς τους ΗΣΑΠ και την ΕΤΕ (Εμπορική Τράπεζα). Αυτή η ιδιομορφία όμως, δεν αποτέλεσε ποτέ αρνητικό παράγοντα λειτουργίας, αλλά αντίθετα έκανε τις συγκεκριμένες «Παιδικές Εξοχές» ξεχωριστές από πολλές απόψεις.
Ηλίας Πίτσικας
 Η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό» στα 67 καλοκαίρια ανελλιπούς λειτουργίας της προσπάθησε να σεβαστεί το φυσικό της περιβάλλον και να θέσει ως προτεραιότητα τα παιχνίδια στη φύση, τη συνεργασία, την άμιλλα και τη δημιουργικότητα,
Μπαλού
παρακολουθώντας και εφαρμόζοντας κάθε φορά πρωτοποριακές ιδέες. Τα χιλιάδες παιδιά και οι νέοι που πέρασαν από την κατασκήνωση είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν εξαιρετικές εμπειρίες μέσω της συμμετοχής τους στις ποικίλες αθλητικές, περιβαλλοντικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν στάθηκαν για πολλούς καθοριστικές για τη μετέπειτα πορεία τους στη ζωή, ενώ γεννήθηκαν πολύτιμες και μακροχρόνιες φιλίες.
 Σήμερα, σε πείσμα των καιρών, η πρωτοβουλία των Φίλων του Χαρούμενου Χωριού, με την ενθουσιώδη εθελοντική και μη συμμετοχή πολλών ομαδαρχών, που συντονίζονται από τον Ηλία Πίτσικα (υπεύθυνο της λειτουργίας της κατασκήνωσης) έβαλε τις βάσεις για τη συνέχεια της λειτουργίας της κατασκήνωσής. Τα καλοκαίρια το κτίριο-κόσμημα του Εμμανουήλ Βουρέκα θα φιλοξενεί σε κάθε αποστολή περί τους 100 κατασκηνωτές και ομαδάρχες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε παράλληλους χρόνους, θα φιλοξενούνται κατασκηνωτές άνω των 16 ετών που θα θελήσουν να είναι μέλη της αυτοδιαχειριζόμενης σχολής στελεχών.
 















Το 1954, άρχισε να λειτουργεί και ο Παιδικός Σταθμός Νέου Φαλήρου. Ο Ανδρεάδης παραχώρησε το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Βλάγκαλη στο Νέο Φάληρο το οποίο επισκευάστηκε. Στο ισόγειο στεγαζόταν τότε ο Συνεταιρισμός και σε άλλη πτέρυγα το Ιατρείο. Το κτίριο είχε χρησιμοποιηθεί ως Φρουραρχείο των Γερμανών στη διάρκεια της κατοχής, ενώ στα Δεκεμβριανά είχε υποστεί πολλές καταστροφές.



1972
 


Αργότερα το 1979 έγινε ο Πρότυπος Παιδικός Σταθμός "ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ" στην Πεύκη Αμαρουσίου. Η κατασκευή του κόστισε περίπου 20.000.000 Δρχμ. και φιλοξενούσε περίπου 180-200 παιδιά υπαλλήλων του Ομίλου της Εμπορικής Τραπέζης, με ετήσιο λειτουργικό κόστος περίπου 10.000.000 Δρχμ. Ήταν ο πρώτος Παιδικός Σταθμός που δημιούργησε τραπεζικό ίδρυμα. Την ευθύνη της δημιουργίας του Σταθμού είχε η Αρχιτέκτων Σοφία Οικονομοπούλου Κουρβαρά. Ψυχή του παιδικού σταθμού ήταν η Σοφία Γεωργιλά 

        
       


Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του κ. Χρήστου-Ελευθέριου Ντζίφα από την παραμονή του στον παιδικό σταθμό της Εμπορικής Τράπεζας στην Πεύκη (14/7/1985).
 

 
Η δασκάλα κ. Χριστίνα Μπουλούζου
 




Περισσότερες πληροφορίες για το "Χαρούμενο Χωριό" στο http://charoumenochorio.gr

20 σχόλια:

  1. Συγχαριτηρια για την σελίδα ειμαι κι γω απο τα παιδια που κατασκηνωσαν το 1960-61 ... θα ηθελα να λαμβανω ενημερωσεις σας Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια. Ήμουν κι εγώ στον παιδικό σταθμό στο Μαρούσι τις χρονιές 1983-85 οπου με εστειλε εκει ο αγαπημενος μου πατερας που εφυγε πριν λιγο καιρο απο τη ζωή. Θα ήθελα να αναρτησετε κι άλλες φωτογραφίες εάν υπάρχουν απο το κεντρικό στη Σοφοκλέους οπου εργαζόταν και συνταξιοδοτήθηκε ο πατερας μου μέχρι το 1986-87..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Έχω πολλές φωτογραφίες από το κεντρικό με πρόσωπα συναδέλφων. Αργότερα θα δημιουργήσω ενότητα με πρόσωπα και εκδηλώσεις. Εάν θέλετε μου στέλνετε στο email: adamochrist@yahoo.gr το όνομα του πατέρα σας. Το ποιο πιθανόν να τον ήξερα.
      Φιλικά
      Χρήστος Αδαμόπουλος

      Διαγραφή
    2. Σας έστειλα email και αναμένω ενημέρωση σας. Σας ευχαριστώ. Θα παρακολουθώ και τη σελίδα σας για νέες αναρτήσεις.

      Διαγραφή
  3. Συγχατήρια και από μένα. Εγώ ήμουν στον παιδικό σταθμό στο Νέο Φάληρο 1975-1978. Τα καλοκαίρια στη Βαρυμπόμπη με το Μπαλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ. Εάν έχετε κάποια φωτογραφία θα ήταν ωραία να την αναρτήσουμε.

      Διαγραφή
  4. Με συγκίνησε η ανάρτησή σας. Η μητέρα μου εργαζόταν στο κεντρικό (την αναγνώρισα σε δύο φωτογραφίες)έως το 1983 κι εγώ πήγαινα στον παιδικό του Νέου Φαλήρου από το 73 έως το 75. Σας ευχαριστώ πολύ για όλη αυτή την προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ πολύ. Εάν έχετε κάποιες φωτογραφίες από την κατασκήνωση, σας παρακαλώ να τις στείλετε στο προσωπικό μου email: adamochrist@yahoo.gr για να τις αναρτήσω. Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μήπως γνωρίζετε τον αρχιτέκτονα του παιδικού σταθμού στο Μαρούσι; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οχι δεν το γνωρίζω, αλλά θα το ψάξω και εάν βρω κάποια πληροφορία θα σας ενημερώσω. Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αρχιτέκτων είναι η Σοφία Οικονομοπούλου-Κουρβαρά, μελέτη αρχές δεκαετίας του 80.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για την πληροφορία.Γνωρίζετε εάν είναι το ίδιο πρόσωπο με την Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της Εμπορικής Τραπέζης ???

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σας!!!Πόσο συγκινούμαι...Εχω υπαρξει κ γω στην παιδικη κατασκηνωση το 1987 οπως επισης εχω παει κ στο παιδικο σταθμο κατα τα ετη 1985-1987.Ο πατερας μου ηταν διευθυντικος υπαλληλος στο υπακαταστημα στην Πατησιων.
    Εαν υπαρχουν κι αλλες φωτο απο τον παιδικο σταθμο.
    Σας ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Εαν έχετε κάποιες φωτογραφίες από τότε και Θέλετε να τις μοιραστείτε μαζί μας θα θέλαμε να μας τις στείλετε ώστε να τις αναρτήσουμε.

      Διαγραφή
  10. Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα να δω την παιδική μου εικόνα σε κάποια από τις φωτογραφίες παραπάνω. Ανυπομονώ να αναρτηθούν κι άλλες, ιδιως από τις χρονιες 1984 & 1985 που ήμουν στην "μπλε ταξη" γιατί δυστυχώς έχω μόνο μια από εκείνη τη χρονιά με την κ. Βούλα και την κ. Χριστίνα που μας επιτηρουσαν. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Μόλις εντοπίσω το σχετικό υλικό στο αρχείο μου θα σας το αποστειλω αμελλητί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είμαι το κοριτσάκι της τελευταίας φωτογραφίας και πραγματικά νιώθω ευγνώμων που τα πρώτα μου βήματα στον παιδικό σταθμό και μετά τα καλοκαίρια στην κατασκήνωση τα πέρασα με όλους αυτούς τους ανθρώπους.. Ηλία, Μπαλού, κ. Γεωργιλά, κ. Βούλα και πολλούς άλλους.. τους χρωστάω πολλά από αυτά που είμαι σήμερα. Εύχομαι, όπως εγώ ακολούθησα την μαμά μου που ήταν κατασκηνώτρια, έτσι και τα παιδιά και τα εγγόνια μου να έχουν την ευκαιρία να ζήσουνε "λίγες μέρες ξεγνοιασιάς στο Χαρούμενο Χωρίο μας"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Εαν έχετε φωτογραφικό υλικό θα χαρούμε πολύ να το αναρτήσουμε.

      Διαγραφή
  12. Χίλια μπράβο και εύγε σας, ειμουν εκεί την 10ετια του 60 από τα ποιο όμορφα χρόνια της παιδικής μου ζωής. Έμαθα απίστευτα πράγματα και μια τάξη για την ζωή μου την χρωστώ στον κύριο μπαλου και σε όλους εκεί.. Σας ευχαριστώ από βάθος καρδιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Εαν έχετε κάποια φωτογραφία από τότε με χαρά θα την αναρτήσουμε. Να είστε καλά. Καλά να περνάτε !!

      Διαγραφή