Σήματα - λογότυπα της Εμπορικής Τραπέζης



Σήμα θεωρείται κάθε σημείο επιδεκτικό γραφικής παραστάσεως, ικανό να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχειρήσεως από εκείνα των άλλων επιχειρήσεων. (Άρθρο 1. Νόμος 2239/1994 (Περί σημάτων )

Το 1907 η Τράπεζα Εμπεδοκλέους ανωνυμοποιήται και μετονομάζεται σε Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. Οι μετοχές που εκδίδονται στο κέντρο απεικονίζουν μια παράσταση τον Ερμή με την θεά Τύχη.
Μερκούριους-Ερμής: Ο Αγγελιοφόρος των Θεών, φορά ένα φτερωτό κράνος, φτερά στα πόδια του και κρατά στο ένα χέρι ένα κηρύκειο (σκήπτρο με δύο φτερά, γύρω από το οποίο τυλίγονται δύο φίδια που συμβολίζουν την επούλωση και την ειρήνη) και στο άλλο χέρι κρατά ένα πουγκί.  Ήταν ο προστάτης των εμπόρων και των ταξιδιωτών.
Η θεά Τύχη: Είχε τη μορφή ευγενούς Δέσποινας με κέρας της αφθονίας στο ένα χέρι συμβολίζοντας την θεά πλουτοδότρα και στο άλλο χέρι της απεικονίζεται να κρατά πηδάλιο σαν σύμβολο της κατεύθυνσης την οποία έδινε σε όλους τους ανθρώπους ή να διευθύνει την ανθρώπινη ζωή.




 












Ο Φτερωτός Ωκύποδος Ερμής συναντάται είτε μόνος του είτε μαζί με τη θεά Τύχη σε έγραφα, επιταγές, βιβλιάρια, ετήσιες εκθέσεις μέχρι το 1958.


Το 1960 στην ετήσια έκθεση των πεπραγμένων φέρει στο εξώφυλλό της την «κεφαλή Ερμή». Είναι κεφαλή του Ερμή όπου φέρει την επιγραφή ΑΙΝΙ. Το σήμα χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1967.
Είναι συνδυασμός του ασημένιου τετράδραχμου από τον Αίνο της Θράκης 5ος αιώνας π.Χ.

 






Εμπροσθότυπος : Κεφαλή Ερμού με πέτασο προς τα δεξιά Μία από τις πιο αξιόλογες δημιουργίες της πρώιμης κλασικής σφραγιστικής τέχνης στην ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία μας θυμίζει τις μορφές των γλυπτών της αρχαίας Ολυμπίας.
Οπισθότυπος: Τράγος που βαδίζει προς τα δεξιά. Η όλη παράσταση είναι χαραγμένη σε βαθύ έγκοιλο τετράγωνο. Η επιγραφή ΑΙΝ.
Το πρωτότυπο βρίσκεται στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας (Συλλογή Εμπεδοκλέους).
 

Το 1968 χρησιμοποιείται μια τετράγωνη παραλλαγή μαιάνδρου και στο κέντρο η κεφαλή του Ερμή μέχρι το 1983. Από το 1981-1983 συναντάμε έντυπα που έχουν ως σήμα το τετράγωνο χωρίς την κεφαλή του Ερμή.
                      


 Από το 1984 έως το 1992 γίνεται χρήση της κεφαλής του Ερμή χωρίς την παραλλαγή του μαιάνδρου και της δίχρωμης γραφής ΕΜΠΟΡΙΚΗΤΡΑΠΕΖΑ, λογότυπα που θα εναλλάσσονται στο διάστημα αυτό.





 
Το 1992 επιλέγεται ως λογότυπο η κεφαλή του Ερμή και η λέξη ΕΜΠΟΡΙΚΗ
Το 1993 έως το 1997 επανέρχεται ο Ερμής και το ΕΜΠΟΡΙΚΗΤΡΑΠΕΖΑ
Από το 1198 έως το 2002 έχουμε το λογότυπο ΕΜΠΟΡΙΚΗΤΡΑΠΕΖΑ


Το 2002 έως το 2006 εμφανίζεται το σήμα  «Πρόσωπο με Πρόσωπο» δίπλα στο ΕΜΠΟΡΙΚΗΤΡΑΠΕΖΑ. Στην συνέχεια σταδιακά προστέθηκε και ο τίτλος της Gredit Agricole Group.

 












 


4 σχόλια:

  1. Tο σήμα 'τετράγωνο χωρίς τη κεφαλή του Ερμή' (1981-1983) τοποθετήθηκε και σε ελάχιστα καταστήματα στην πρόσοψη. Θυμάμαι στο Γαλατσίου 040 επί της Λ.Βείκου είχε τοποθετηθεί τέτοια πινακίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την συμπληρωματική πληροφορία. Δεν γνώριζα ότι το είχαν τοποθετήσει και στα κτήρια.

      Διαγραφή
  2. Ναι,το ξεκίνησαν το project αλλά μάλλον δεν πρόλαβαν διότι ακολούθησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (1984) το λεγόμενο τότε αν θυμάστε "νέο πρόσωπο" με τη νέα εταιρική ταυτότητα "ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ" μαζί με ριζικές ανακαινίσεις καταστημάτων σε λευκό και γαλάζιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή