ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ



Το 1958, Ο Στρ. Ανδρεάδης ιδρύει την Σχολή Οικονομικής και Τραπεζικής Επιμόρφωσης που λειτουργούσε για την κατάρτιση των υπαλλήλων των Τραπεζών του Ομίλου. Σκοπό είχε να εξασφαλίσει τη διαμόρφωση κατάλληλων στελεχών με επαρκές γνώσεις τραπεζικής. Η Σχολή κάλυπτε την έλλειψη ανώτερων ή ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα μπορούσαν να προετοιμάσουν γρήγορα και συστηματικά στελέχη για τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος την εποχή εκείνη.
Ομιλία του Ανδρεάδη στους φοιτητές



Το «Ινστιτούτο» όπως ονομάστηκε στην ουσία αναβάθμιζε την εμπειρική εκπαιδευτική πολιτική που πρωτοεφάρμοσε ο ιδρυτής της Εμπορικής, Γρηγόριος Εμπεδοκλής ο οποίος ήταν επηρεασμένος από την Αγγλική εμπειρία και μόρφωσή του. Ήταν η εποχή που σε όλη την Ευρώπη τα στελέχη των τραπεζών εκτελούσαν ρόλο προσωπικού συμβούλου του πελάτη όχι μόνο για επιτόκια καταθέσεων και δανείων αλλά και σε θέματα που αφορούσαν την εργασία του, το σχολείο των παιδιών του, την οικονομική διαχείριση κ.α.

Ομιλία του Ανδρεάδη στους φοιτητές
Ο Ανδρεάδης παραδίδει βιβλία στους φοιτητές



Πολλοί απόφοιτοι του Ινστιτούτου στελέχωσαν αργότερα πολλές άλλες τράπεζες. Στο Ινστιτούτο φοίτησε και τ. Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας. Καθηγητές ήταν καθηγητές Πανεπιστημίου (Β. Φίλιος, Α. Τσάμης, Ε. Κατσάρος κ.α. καθώς και ανώτερα διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας.



Η εισαγωγή στο Ινστιτούτο γινόταν κατόπιν γραπτού διαγωνισμού στα μαθηματικά, την έκθεση ιδεών, την αγγλική γλώσσα και σε εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Την Εξεταστική Επιτροπή αποτελούσαν ανώτερα στελέχη των τραπεζών του Ομίλου και καθηγητές Πανεπιστημίου.



Από το 1958 έως το 1962 η φοίτηση ήταν διετής.
Από το 1962 έως το 1992 η φοίτηση ήταν τριετής.
Το 1992 – 1994 Αναβαθμίζεται με την επωνυμία «Εργαστήριο Ελευθέρων Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Σπουδών και Επιμόρφωσης»
Το 1994 λειτουργεί με την επωνυμία «Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Τραπεζικής Ανάπτυξης και Έρευνας Α.Ε. ΣΤΕΠ (Σπουδές Τραπεζικής Επιμόρφωσης). Στους απόφοιτους δίνεται πλέον η δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού για περαιτέρω βελτίωση των γνώσεων τους σε χρηματοοικονομικά και τραπεζικά θέματα.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας (1984?) στεγαζόταν στον 1ο όροφο του κτηρίου της Ιονικής & Λαϊκής Τραπέζης στην οδό Πεσμαζόγλου. Στην συνέχεια στο κτήριο της Τραπέζης Αττικής στην οδό Ομήρου και το 1994 στο κατάλληλα διαμορφωμένο κτήριο της Εμπορικής Τραπέζης στην οδό Μητροπόλεως αρ. 45.

1971


1973














 Μερικά από τα μαθήματα που διδασκόταν ήταν:

Ιστορία Τραπεζών
Τραπεζική Τεχνική
Τραπεζική Πολιτική
Πιστοδοτήσεις
Λογιστική
Τραπεζικόν Δίκαιον
Οικογενειακόν Δίκαιον
Βασικές αρχές μακροοικονομίας
Εφηρμοσμένη Κοινωνική Οικονομική
Ιδιωτική Οικονομική
Χρηματοδοτική Λειτουργεία των Επιχειρήσεων
Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί
Μαθήματα δια την Κοινήν Αγορά
Εισαγωγή εις τον Δίκαιον
Εκμάθησης Αγγλικής Γλώσσας
Στρατηγική του Επιχειρείν
Διαχείριση οργανωσιακής Συμπεριφοράς
Διαχείριση πωλήσεων
Διαχείριση κινδύνων
Ανάλυση Συστημάτων
Διαχείριση πληροφορικής
κ.α.
 
 


Εκδήλωση ΣΤΕΠ στην αίθουσα Τερψιχόρη Hilton 5/1994      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οι φωτογραφίες των βιβλίων προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του κ. Νικόλαου Παπακίτσου.

6 σχόλια:

  1. Ok όλα αυτά Χρηστάρα, αλλά δεν μνημονεύεις οτι ΟΛΑ αυτά τα έντυπα, μα ΟΛΑ, προέρχονται από το αρχείο του Ν.Παπακίτσου...
    Bye,
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλτατε Νίκο Παπακίτσο έχεις δίκιο. Τα βιβλία που παρουσιάζω στην παρούσα «σελίδα» ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ προέρχονται από το προσωπικό σου αρχείο. Αν και σχεδόν όλα υπάρχουν στο αρχείο μου προτίμησα να βάλω τα δικά σου αλλά εκ παραδρομής παρέλειψα να τοποθετήσω το όνομά σου. Ευχαριστώ για την συμβολή σου.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας είμαι εν ενέργεια συνάδελφος, υπάρχει σε ισχύ το καταστατικό του Στεπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα κύριε Καντιάνη. Δεν το γνωρίζω. Το πτυχίο όμως αναγνωρίζεται από την Τράπεζα.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σας , είναι ενεργο το blog .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Το παρόν Blog είναι σημείο αναφοράς της ιστορίας της τ. Εμπορικής Τραπέζης. Όταν κάποιο τέως στέλεχος της Εμπορικής στείλει κάποιο ντοκουμέντο τότε αξιολογείται και αυτό αναρτάται.

      Διαγραφή