ΚΑΒΑΛΑ


Κατάστημα Καβάλας
Το κατάστημα της Εμπορικής Τραπέζης στην Καβάλα λειτούργησε σε ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Ελ. Βενιζέλου αρ.17. Ξεκίνησε η λειτουργία του το δεύτερο εξάμηνο του 1927. Τον σχεδιασμό και ανέγερση του κτηρίου είχε αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Κώστας Κιτσίκης.
Ν. Δαμάτης 1948 - 1950
Σ. Κιτωνάκης 1950 - 1954
Κ. Κατσιάνης 1954 - 1968
Αθην. Χριστοφόρου 1968 - 1971
Γεωργ. Παπαχριστόπουλος  1971 – 1975
Ζην. Τζοβάρας  1975 – 1978
Γεωγ. Μουταφτσής 1978 –  1982
Γιωργος Γραικός  1982 - ? …
κ.α.
Το ολοκαύτωμα της Α. Μακεδονίας από τους Βούλγαρους
Μια επιστολή ντοκουμέντο των Διευθυντών των καταστημάτων Δράμας και Καβάλας της Εμπορικής Τραπέζης όπου ενημερώνουν τα κεντρικά για την επικρατούσα κατάσταση στις πόλεις τους. Η περιγραφή είναι συγκλονιστική.

«Θεσσαλονίκη 21η Οκτωβρίου 1941
Προς ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ ΜΑΣ
Τμήμα Επιθεώρησης
Κύριοι,
  Αναφερόμεθα εις τας από 10 και 11  λήξαντος επιστολάς μας.
      Ίσως θα επληροφορήθητε ότι είς τας περιφερείας Δράμας και Καβάλλας επανελήφθησαν προσφάτως τα όργια και αι σφαγαί των 1913-1916, κατόπιν των οποίων τα θύματα υπολογίζονται εις 7.000και πλέον άλλοι τα αναβιβάζουν εις 25.000.
      Κατόπιν αυτών πολλοί έχουν καταφύγει εις τα όρη ένθα τους αναμένει σκληρά τύχη. Άλλοι πάλιν φθάνουν εις την πόλιν μας είς αθλίαν κατάστασιν εγκαταλείποντες όλα τα υπάρχοντά των και πληρώνοντες αδρότατα διά να σωθώσιν. Τέλος, άλλοι που φεύγουν λάθρα ξεγυμνώνονται από χρήματα και πράγματα. Αφ΄ ού σηκώνουν τον κόσμον από τα κρεββάτια των τους οδηγούν είς το Αστυνομικόν τμήμα και εκείθεν δεν επανέρχονται. Πρό της 7.30 και μετά την 6ην εσπερινήν δεν τολμά κανείς να κυκλοφορηση, εξ άλλου παρατηρείται τελεία έλλειψις τροφίμων.
       Εννοείται ότι, ευθύς ως δοθώσιν άδειαι αναχωρήσεως, θα αδειάσει ολόκληρορος η περιφέρεια. Αυταί είνε αί πρόσφατοι πληροφορίαι από τους καταφθάνοντας γνωστούς μας.
Μεθ΄υπολήψεως
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Υποκ/μα Καβάλλας        Υποκ/μα Δράμας

2.148 άνθρωποι εκτελέστηκαν στους νομούς Δράμας, Σερρών και Καβάλας. Τα περισσότερα θύματα ήταν άμαχος πληθυσμός. Στους κατοίκους είχε απαγορευτεί η ελληνική γλώσσα στις δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, το εμπόριο, ακόμα και στην καθημερινή ζωή τους.
Εκτός από τις σφαγές και τα βασανιστήρια, οι Έλληνες είχαν να αντιμετωπίσουν και τα εξοντωτικά τάγματα εργασίας, τα αποκαλούμενα Ντουρντουβάκια. Πολλοί στάλθηκαν σε καταναγκαστικά έργα στο εσωτερικό της Βουλγαρίας για τη διάνοιξη δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών

 

 

 

 
 

 
 


 

 
 
 

 
 
 

 


Σημ.: Οι έγχρωμες καρτ ποστάλ είναι από τον κ. Λευτέρη Απαζίδη


 

 

  

 
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου