ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Ε.Τ.Ε.



Το 1907 οι καταθέσεις της Τράπεζας Εμπεδοκλέους κυμαίνονταν στο υπερδιπλάσιο του μετοχικού της κεφαλαίου. Τη χρονιά αυτή η Τράπεζα αγοράζει το κτήριο στην οδό Σοφοκλέους αρ. 11, το οποίο γίνεται το Κεντρικό της Κατάστημα, και μεταφέρει εκεί τα γραφεία της από την στοά του Χρηματιστηρίου (Πεσμαζόγλου και Σοφοκλέους γωνία, έναντι του σημερινού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου).
                                        
Το 1907 η Τράπεζα Εμπεδοκλέους γίνεται ανώνυμη εταιρεία και μετονομάζεται σε ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., με έδρα την Αθήνα, στην οδό Σοφοκλέους αρ. 11. (Φ.Ε.Κ. 242/29-11-1907 «περί εγκρίσεως του καταστατικού της ανωνύμου εταιρείας υπό την επωνυμία Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.), και με αρχικό κεφάλαιο 5 εκατομμυρίων δραχμών. Πρόεδρος τοποθετείται ο Νικόλαος Σέρμπος και η νέα εταιρεία  εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Από το 1907 έως το 1952 έγιναν πολλές αλλαγές και προσθήκες στο κτήριο της οδού Σοφοκλέους.
Το 1952 την διοίκηση της Τράπεζας αναλαμβάνει ο καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης, ο οποίος προχωρεί σε γενική ανακαίνιση του κτηρίου και προσθήκη ενός ακόμη ορόφου. Την ίδια εποχή αγοράζει και το διπλανό γωνιακό κτήριο, Σοφοκλέους 13 και Αιόλου 80, και το ενώνει με το Σοφοκλέους 11.
Στις 12/12/1957 εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η 1η 50ετία της Εμπορικής Τράπεζας και έγιναν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Κεντρικού Καταστήματος, Σοφοκλέους και Αιόλου. Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί υπουργοί της τότε Κυβέρνησης (Δ. Χέλμης, Π. Παπαληγούρας, Λ. Τσαλδάρης, Ν. Μάρτης, Στ. Κωτιάδης, βουλευτές, πρόεδροι τραπεζών, ο Ξ. Ζολώτας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μαζί με τον Υποδιοικητή της Δημ. Γαλάνης, ο Υποδιοικητής της Εθνικής Τραπέζης Ιωαν. Παρασκευόπουλος, αρχηγοί κομμάτων (Σοφ. Βενιζέλος, Κ. Τσαλδάρης, Σαβ. Παπαπολίτης), εφοπλιστές, πρεσβευτές, καθηγητές Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στην Τράπεζα Δ. Κοκκινάκης και άλλοι οικονομικοί παράγοντες. Τον αγιασμό τέλεσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος.

 
 

 

Γραφείο Διοικητού και Προέδρου του Ομίλου της Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος

 Παράλληλα αγοράστηκαν τα παλαιά κτήρια της Στοάς Πάππου, τα οποία κατεδαφίστηκαν και κτίστηκε στη θέση τους ένα νέο κτήριο που συνενώθηκε με το Κεντρικό Κατάστημα. Στο υπόγειο του νέου κτηρίου κατασκευάστηκε χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα της Διοίκησης.
Η στοά Πάππου άρχιζε από την Σοφοκλέους και συνέχιζε στην μικρή στοά Δημητρακοπούλου που βγαίνει στην Αιόλου. Εκεί ήταν ο Ναός του Τύπου, τυπογραφεία, αρχεία εφημερίδων και περιοδικών.
               

         


 
1947 Στοά Παππου (φωτο Π. Πουλίδης)
Τα κτήρια στην Στοά Πάππου πριν την κατεδάφιση και μετά την αγορά τους από την Εμπορική Τράπεζα

 Αρχικό κτήριο Σοφοκλέους αρ. 11.
Στο υπόγειο του κτηρίου ήταν  το «Θησαυροφυλάκιο», όπου οι πελάτες φύλαγαν στις θυρίδες με μεγάλη ασφάλεια τα τιμαλφή τους.
Στο ισόγειο και τον 1ον όροφο του αρχικού κτηρίου λειτουργούσε ως Κεντρικό Κατάστημα για την εξυπηρέτηση των πελατών από το 1907 μέχρι και την αγορά της Εμπορικής Tράπεζας από την ALPHA BANK.
Στον 3ο όροφο του ιδίου κτηρίου δημιουργήθηκε μεγάλη αίθουσα, με ειδική ηχομόνωση και με οπτικοακουστικά μέσα, όπου πραγματοποιούνταν οι Γενικές Συνελεύσεις της Τράπεζας. Στον ίδιο χώρο γίνονταν και οι αιμοδοσίες των υπαλλήλων. Στον 6ο όροφο του κτηρίου ήταν εγκατεστημένο το υπερσύγχρονο για την εποχή του Ηλεκτρονικό Κέντρο, με το οποίο ήταν συνδεδεμένα όλα τα καταστήματα της Τράπεζας.
Στην είσοδο εστήθη μαρμάρινη προτομή του Γρηγορίου Εμπεδοκλέους. Έργο του γλύπτη Μ. Τόμπρου (1952). Στην βάση της προτομής τοποθετήθηκε μεταλλική πινακίδα επί της οποίας αναγράφεται «ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Π. ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ, ΙΔΡΥΤΗΣ»




 







 
 
 
 




     
 

Στο κτηριακό συγκρότημα, Σοφοκλέους 13 και Αιόλου 80 στο 3ο όροφο ήταν το πολυτελέστατο γραφείο του Πρόεδρου της Τράπεζας. Στον 7ο όροφο δημιουργήθηκε αίθουσα υποδοχής σημαντικών πελατών. Στους χώρους της Διοίκησης τοποθετούνται παλαιά έπιπλα καλλιτεχνικής αξίας καθώς και έπιπλα της βιομηχανίας Σαρίδη που χρησιμοποιούνται ακόμη στους χώρους Διοίκησης.  Ανάμεσα στα πρώτα ανήκει το χειροποίητο γαλλικό έπιπλο τύπου Commode (1700-1800) έργο του Andre Charles Boulle, γνωστού κατασκευαστή επίπλων και διακοσμητή των Βερσαλλιών, έργα του οποίου υπάρχουν στις Βερσαλλίες και στο Μουσείο του Λούβρου. Σημαντικό απόκτημα είναι επίσης η ταπισερί του Jean Lurcat, περίφημου Γάλλου σχεδιαστή και ζωγράφου, εμπνευσμένου από τον σουρεαλισμό. Οι τοίχοι διακοσμήθηκαν με ζωγραφικούς πίνακες (των Θεόφιλου, Τσαρούχη, Γκίκα, Λύτρα, Παρθένη κ.ά.). Αξιοσημείωτο έργο τέχνης είναι και το πιάνο του Οίκου της Τριέστης ENRICO BREMIΤΖ. Τα πλήκτρα είναι κατασκευασμένα από έβενο και ελεφαντόδοντο. Για την εξυπηρέτηση των σημαντικών προσκεκλημένων λειτουργούσε ξεχωριστό κυλικείο. Στον 6ο όροφο του ίδιου κτηρίου δημιουργήθηκε ένα άνετο και σύγχρονο για την εποχή του εστιατόριο για το προσωπικό του Ομίλου. Προσλήφτηκαν επαγγελματίες μάγειροι και η συμμετοχή των υπαλλήλων στα γεύματα ήταν συμβολική.
Γύρω στο 87-88 μεταφέρθηκε στον 4ο όροφο το dealing room κάτω από το εστιατόριο και γύρω στο 1994-95 μεταφέρθηκε στον 5ο, του ιδίου κτηρίου μέχρι το 2005 όπου μεταφέρθηκε σε κτήριο της οδού Πινδάρου. Το 2008 μεταφέρθηκε στο κτήριο της οδού Κοραή. Μετά την μεταβίβαση της Τράπεζας στην Alpha Bank το τμήμα μεταφέρθηκε σε κτηριο της οδού Σταδίου.
 
 
Το εστιατόριο της τράπεζας για τους υπαλλήλους του Ομίλου Εμπορικής







 dealing room

 Αρχές του 1970 αγοράστηκε και το κτήριο στην Αιόλου αρ. 74. Και αυτό ανακαινίστηκε και ενώθηκε με το Κεντρικό Συγκρότημα. Στο ισόγειο λειτούργησε κατάστημα με την ονομασία «Θυρίδα Αιόλου».
Στον 8ο όροφο του κτηρίου της οδού Αιόλου αρ. 74 στεγάστηκε η Βιβλιοθήκη της Δ/νσης Οικονομικών Μελετών. Η Βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με πολλά οικονομικά και άλλα σπάνια βιβλία. Γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς και μελέτης όχι μόνο για το προσωπικό της Τράπεζας αλλά και για φοιτητές και μελετητές της οικονομικής και τραπεζικής ιστορίας της χώρας. Αργότερα, επί Διοικήσεως του καθηγητή Βασιλείου Σαρσέντη και με Γ. Δ/ντή τον Παναγή Βουρλούμη (1979), στον 1ο όροφο του κτηρίου δημιουργήθηκε ένα άνετο κυλικείο με σύγχρονο εξοπλισμό που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του προσωπικού με πολύ χαμηλές τιμές. Για τη διακόσμηση του κυλικείου αγοράστηκαν δυο πολύ μεγάλα έργα του ζωγράφου Δ. Μυταρά, αλλά το ένα δεν χωρούσε στον χώρο και έτσι τοποθετήθηκε σε άλλη θέση. Δίπλα στο Κυλικείο (1ος όροφος) λειτουργούσε το Ιατρείο με πρώτους ιατρούς τον Μπουζιάνη  και τον Τουρτόγλου.  Στον 6ο όροφο δημιουργείται το dealing room αρχές της δεκαετίας του 1980.
 
«Θυρίδα Αιόλου»

 


 



 Βιβλιοθήκη

Το 1993, επί Προεδρίας Σήφη Γλυνιαδάκη και με Γεν. Δ/ντή τον Α. Γρυλλάκη, αγοράστηκε το πολυώροφο εμπορικό κτήριο «ΑΙΟΛΙΚΟΝ» (Αιόλου αρ. 78), που βρίσκεται ανάμεσα στα κτήρια της Τράπεζας, το γωνιακό, Σοφοκλέους & Αιόλου, και το κτήριο στην οδό Αιόλου αρ. 74. Το κτήριο ανακαινίστηκε πλήρως, ενισχύθηκε στατικά και ενώθηκε με το υπόλοιπο κτηριακό συγκρότημα. Στο ισόγειο μεταφέρθηκε η Χρηματιστηριακή Εταιρεία της Τράπεζας και στον 1ο όροφο τα Ιατρεία, στα οποία προστέθηκε Οδοντιατρείο και Ψυχολόγος.
1955 Αιόλου & Σοφοκλέους
 
 
     
                                      
                           
Στους υπόλοιπους ορόφους όλων των κτηρίων στεγάζονταν οι  Διοικητικές Υπηρεσίες και οι Διευθύνσεις της Τράπεζας.  Όλα τα κτήρια του συγκροτήματος ήταν διακοσμημένα με έπιπλα εξαιρετικής αισθητικής και με πίνακες ζωγραφικής σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, κυρίως της λεγόμενης «γενιάς του ’30».
Από το 1920 έως το 1966 όλες τις οικοδομικές εργασίες (ανακαινίσεις, προσθήκες ορόφων, ανεγέρσεις νέων κτηρίων, κλπ.) είχε αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Κώστας Κιτσίκης. Κτίστηκαν την εποχή εκείνη 44 καταστήματα σε όλη τη χώρα, οι παιδικές κατασκηνώσεις στη Βαρυμπόμπη, το Ταμείο Προσωπικού Υπαλλήλων στην Αγ. Φιλοθέη, το Ταμείο στην οδό Νίκης, Φοίνιξ, κ.ά. Κάποια από τα κτήρια αυτά έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, όπως το κτήριο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους.






Λογιστήριο




 

Τμήμα Συναλάγματος Κεντρικό Καταστημα
   


    


    


  

 


 




 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΗΜ.:  21 από τις παραπάνω φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείου του Τάκη Παπανδρέου



2 σχόλια:

  1. Εκ του αρχειο σας..Η στοά Πάππου άρχιζε από την Σοφοκλέους και συνέχιζε στην μικρή στοά Δημητρακοπούλου που βγαίνει στην Αιόλου. Εκεί ήταν ο Ναός του Τύπου, τυπογραφεία, αρχεία εφημερίδων και περιοδικών.
    Σε ποιον φορεα μπορω να απευθυνθω ωστ ενα συλλεξω περισστοερα στοιχεια για την στοα παππου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ26 Νοεμβρίου 2021 στις 7:24 μ.μ.

      Λυπούμαστε αλλά δεν γνωρίζουμε. Στο διαδίκτυο όμως βρήκαμε αρκετές πληροφορίες και φωτογραφίες από την Στοά Πάππου. Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

      Διαγραφή